15 reacties op “Den Handlanger ende Gelukzaaligheyd

 1. Ja, dat is zeker. Het bekende gezegde ‘de rijken wordt steeds rijker, de armen steeds armer’ is zo ongeveer overal ter wereld toepasbaar. Dat het vroegere communisme daar enige verandering in zou kunnen brengen, was iets dat mij voorstond, helaas ook het communisme faalde met vlag en wimpel.
  Wanneer de ‘economie’ niet wel vaart zal de eenvoudige burger bloeden tot stervens toe, niemand die er naar om kijkt, behalve dus wrsch enige familie e.d.
  Het irriteert mij mijn hele leven al zo’n lachend tevreden economisch gezicht van iemand te zien terwijl in het achterhoofd van die persoon niets anders speelt dan de winstmarges van het bedrijf.
  Wanneer het bedrijf geen winst meer maakt is het genoodzaakt ontslagen te regelen.
  Ondertussen zingen we toch nog steeds “Alles zullen we eerlijk delen’ en ‘Alle menschen werden Brüder’.

 2. Nu snap ik het.
  Als je iemand wil laten doen wat jij wil doen moet je het eigenlijk verkopen alsof het voor zichzelf goed is. De Westerse mens is totaal gebrainwashed wat dat betreft. Bijvoorbeeld Thomas Friedman schreef in NY Times over de Fransen dat ze Nee tegen de Eu-Grondwet hebben gestemd omdat ze te lui zijn om hun vervorven vrije tijd weer in te leveren: “East Indians are taking jobs the French are too lazy to do ….because the French and other Europeans “are trying to preserve a 35 hour work week in a world where Indian engineers are ready to work a 35-hour day.””
  We worden gebombardeerd met de boodschap dat we alles voor “de economie” moeten doen, zelfs salaris inleveren etc. Waarom zouden we salaris en vrije dagen voor de economie inleveren? Wordt de economie er gelukkiger van? Nee, waar het om gaat (of tenminste wat in je achterhoofd speelt) is dat je tijdelijke opofferingen doet voor een grotere beloning op lange termijn. Je wilt eigenlijk steeds meer verdienen en steeds minder werken. Wat anders zou ik aan een ontwikkelde economie hebben, als ik steeds langer moet werken en steeds minder verdienen? Is de economie ook een goed in zichzelf?
  Ik moet daarbij zeggen dat de term “de economie” twee verschillende betekenissen heeft. Jij moet in de economie iets zien, dat hoe beter ermee gaat, hoe beter met jou gaat. Maar de zogenaamde elite bedoelen met “de economie” zichzelf. Dus als er een politicus of één of andere CEO zegt dat we iets voor de economie moeten opofferen, denken ze dat we iets moeten opofferen om hen nog rijker te maken.
  Dus (hard) werken, als deugd, is een kunstmatige deugd, bedoeld vooral om anderen gelukkiger te maken.

 3. Wel, Mihai gaf al aan dat het een culturele hersenspoeling is wanneer je gelooft dat werken een deugd is. Mijn visie daarop is dat lange tijd geleden de ‘hooggeplaatsten’ (de z.g. Edelstand) hun eigen gang gingen waarbij zij hun kennelijke ‘slaven’ al datgene lieten doen dat voor hen uit den boze was, zodat de Edelstand hun vrijheid in werk en leven hadden en de lagere goden dus gedwongen werden het halleluja te zingen terwijl ze in het stof beten.
  En hopelijk heb ik het iets duidelijk verwoordt.

 4. Deze gedachtenwisseling had ik even niet gevolgd vanwege werkzaamheden elders (werk!) maar is het niet logisch dat, zolang deze aarde al bestaat, de kunstenaars etc. altijd al een toebedeelde rol hebben gehad en dat de mindere goden slechts het toekijken hadden, het brood in de mond gestopt kregen om te zwijgen.

 5. @Kamiel,
  Heb ik gezegd dat de kunstenaars etc waardevolle mensen zijn omdat ze niet werken? Wat ik heb gezegd is dat er geen intrinsieke waarde in het werken is. Werken is slechts een middel om iets anders te bereiken: overlevingsmiddelen. In een middel zit er geen waarde op zichzelf. Een hamer is niet waardevol als hamer, maar waardevol als instrument om iets anders te bereiken. De echte waarde zit in het doel. Als je je doel kan bereiken zonder een hamer te gebruiken, dan ga je toch niet een hamer de hemel in prijzen? In feite het is tegenwoordig mogelijk om slechts vier uur per dag te werken en hetzelfde te verdienen. Om te geloven dat werken een deugd is, is gewoon een culturele hersenspoeling.

 6. Om nu te zeggen dat kunstenaars, wetenschappers en filososfen niet werken en daardoor de meest waardevolle mensen zijn lijkt mij beiden onjuist.
  En vergeet niet dat de condities waaronder mensen werkten in de middeleeuwen totaal niet vergelijkbaar waren met nu. Dus de uren die gewerkt werdt ( waren sowiso langer) was de inspanning vaak vele malen groter.

 7. “During the Middle Ages, it is estimated that one hardly worked more than half of the days of the year. Official holidays numbered 141 days…The monstrous extension of the working day is characteristic of the beginning of the industrial revolution, when the laborers had to compete with newly introduced machines.” – Hannah Arendt, The Human Condition

 8. Werken kan niet goed zijn, want in de hemel werkt toch niemand? En de hemel is het allerhoogste dat je kan bereiken.
  Vanuit een naturalistische gezichtspunt, zijn de dieren die met de kleinste inspanning het meeste bereiken, de dieren die langer overleven. Dus vanuit een evolutionair standpunt is het ideaal niks doen, zoveel kinderen maken en zo lang mogelijk leven.
  Als er straks de robots alle werk gaan overnemen gaat niemand toch werken? Misschien als hobby, maar niet om te werken omdat er enige waarde in het werken zelf zou zitten.
  Kunstenaars, wetenschappers en filosofen werken niet en toch zijn ze de meest waardevolle mensen op aarde. Werken heeft geen enkele waarde dan de propagandistische waarde.

 9. En vergis je niet Stefan. Nederland is een raar land op dat vlak. Wij zijn een van de weinige landen waar een meerderheid niet gelovend is ( geregistreerd gelovend). En terwijl dat hier almaar toeneemt is dat proces in de wereld excact andersom. Het aantal gelovigen neemt jaarlijks ( weer) toe! Dus den Ba(c)kker heeft wellicht een breder perspectief voor ogen gehad dan de enge grenzen van ons kikkerlandje.

 10. Eerlijkheidshalve, den heer Den Backer is in werkelijkheid wel hoogleraar aan de rijksuniversiteit te Utrecht maar zijn echte naam is dus Arnold Bakker en ook leeft hij in onze tijd. Dergelijke uitspraken heeft hij onlangs gedaan, ware het dat DW ietsje aan het aanpassen is geweest… 😉
  Met het oog op nog erger
  😉

 11. Als je werkt geniet je meer van je vrije tijd. Onlangs een bundeltje gelezen van een columnist van een Engelse krant: Lof der Luiheid. Daarin wordt de luiheid, het nietsdoen, het genot optimaal geprezen. Maar toch: na lezing van een aantal essays, hield ik het voor gezien: werk aan de winkel!
  Overigens zo’n Den Backer maakt nu een zeer achterhaalde indruk. Met de hel dreigen, in het zweet des aanschijns werken voor de Here: daarmee krijg je geen menschen meer aan het werk!

Uw commentaar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s